KLASSISK LUTFISK TILL JUL

KOKA I GRYTA

Använd rostfri gryta. Strö över 2 tsk salt per kilo fisk. Sjud fisken utan att tillsätta vatten under lock på svag värme i cirka 20 min.

KOKA I MIKRO

Lägg fisken i lämpligt kärl och strö över 2 tsk salt per kilo fisk. Täck över fisken och koka på full effekt 10–12 minuter. Låt därefter fisken stå i cirka 5 minuter, för temperaturutjämning.

KOKA I UGN

Lägg lutfisken med skinnsidan ner på en långpanna. Strö över 2 tsk salt per kilo fisk. Täck med aluminiumfolie. Låt fisken koka i 200° i ca 45 minuter.

SERVERA LUTFISK

Lutfisk skall serveras med kokt potatis. Det brukar alla vara överens om. Meningarna går sedan isär om vad lutfisken kräver för ytterligare tillbehör beroende på vana och smak. Klassiska tillbehör är som bekant

  • vit sås
  • gröna ärter
  • skirat smör
  • skånsk senapssås
  • salt
  • grovt krossad kryddpeppar
  • grovt krossad svartpeppar

Stekt bacon eller rökt fläsk i tärningar serveras ofta till lutfisk på Västkusten och i Norge. Baconstrimlorna eller fläsktärningarna strös över lutfisken och fettet serveras i en skål för sig. Lutfisk serveras också med mesost i Nordnorge.

GRÖNA ÄRTOR

Blötlägg 4 dl torkade gröna ärtor i 1 l vatten och 1 msk salt över natten. Slå bort blötläggningsvattnet. Koka ärtorna i 8 dl nytt vatten och 1 tsk salt. Ärtorna skall koka sakta under lock, tills de mjuknat men inte mosat sig. Det tar ca 1 timme. Avsluta med att röra ner litet smör i ärtorna. Vanligare nu för tiden är att servera färska eller djupfrysta gröna ärtor, petits pois, till lutfisken. En mycket god variant.

SKÅNSK SENAP

Krossa 1 dl senapsfrön av den svarta sorten jämnt i en mortel. Fukta med vatten till en pasta av lagom konsistens. Servera senapen i en skål för sig, så var och en kan blanda till en skånsk senapssås av önskad styrka.